ОУ "Христо Ботев"
Основно училище в с. Гара Лакатник

Материална база

ОУ " Христо Ботев" е основно училище I - VII клас с общинско финансиране. Учебни смени: една смяна - само сутрин. През 2021-2022г в него се обучават 38 деца. 

 

В секция Галерия може да разгледате по-подробно базата на училището  - в албум Материална база или последвайте линковете по - долу  https://sway.office.com/nRIIPzJY1mPjRWp1?ref=Link

                                                                     ⇒ https://ou-lakatnik.com/gallery/materialna-baza.html   

 

Училището разполага с една основна сграда, един физкултурен салон и работилница. Основната сграда е на два етажа и приземно помещение за котела на локалното парно отопление. 

 На 1 етаж се помещават класните стаи на учениците от начален етап, стаята им за отдих, кабинет – ателие за изобразително изкуство и технологии и предприемачество и санитарни помещения. На 2 етаж са разположени класните стаи на учениците от прогимназиялен етап, кабинет по природни науки, компютърен кабинет, училищна библиотека, учителска стаи и кабината на директора

В двора на училището има обособени 3 спортни площадки, дестка площадка за най-малките. Физкултурният салон не се отоплява, което го прави слабо използваем. Работiлницата не се използва с учебна цел, а за поддръжка на училището и изработване на заготовки за учениците за работата им в часовете по ТП и занимания по интереси.

Сградата се отоплява на твърдо гориво – въглища. Изградена е  Wi-Fi мрежа която покрива всички класни стаи и кабинати.

В последните няколко години в ОУ ,, Христо Ботев" се извършиха и продължават да се извършват ремонтни дейности за подобряване на материалната база и визията на уилището.

През лятото тази година (2021) започна възстановяването на старата чешма в двора на училището. Средствата за ремонтните дейности събраха учениците от ОУ ,, Христо Ботев" - Лакатник  на благотворителен базар  през 2020 г. по случай 1 март. Базарът се организиа с помощта на училищното настоятелство. Децата  сами изработиха всички изделия за базара. Изключително въодушевени и ентусиазирани, те показаха, че с работа в екип се постигат добри резултати. 

През септември 2020-2021г в училището беше извършен основен ремонт на санитарните помещения на 2 етаж, частичен ремонт на учителската стая и дирекцията. Бяха освежени и фоайетата на 1 и 2 етаж, както и ремонт на класните стаи в училището.

Освен ремонтните дейности, бяха закупени   два Мултимедийни 65“ интерактивни  дисплеи – по проект „Образование за утрешния ден“. Всяка година за училищната библиотека се осигуряват нови учебни помагала и художествена литература. 

Основен ремонт на санитарните помещения на 1 етаж беше направен предходната 2019 - 2020г. 

Изцяло ремонтиран е и покрива на училището, през учебната 2018 - 2019г. Освен него, основен ремонт е извършен и на 2 кабинета - ИТ кабинет и ателие за творчески дейности. В ателието е сменена подовата настилка с ламинат, масите и към днешна дата, то е една от най-практичните, красиви, креативни и модерни стаи в училището. Снимки може да разгледате в Галерията.

Същата година  е направен и частичен ремонт  на подпорните стени  и стълбите в двора на училището, отново с помощта на училищното настоятелство.

Преди 5 години, през лятото на учебната 2016 - 2017г отново са били частично освежени класните стаи, а оборудването им изцяло обновено. Подменени са учебните чинове заедно със столчетата и  учителските бюра. Във всички стаи са поставени и алуминиеви хоризонтални щори за удобство както на учениците, така и на учителите. Средствата са по НП „Оптимизиране на училищната мрежа“ и със собствени средства; Компютри за кабинета по ИТ– финансирано то НП „Оптимизация на училищната мрежа“

Гордост за всички е и новото футболно мини игрище,  тържествено открито през декември същата година от директора на училището - г-жа Д. Младенова, г-н И. Михайлов - кмет на с. Гара Лакатник и инж. В. Михайлов - зам.кмет на община Своге.

Ръководството на училището е помислило и за най-малките. В близост до него има детска площадка  и  детски кът за малките посетители на училището.