ОУ "Христо Ботев"
Основно училище в с. Гара Лакатник

 

   

Днес, в слънчевия есенен ден на 27 октомври, се отправихме на еднодневна екскурзия до Националния исторически музей (НИМ) и до Боянската църква.
 
Със свеж заряд потеглихме по времето на първия звънец с училищен автобус от Лакатник към София (като че ли в първия час ни се спи с една идея повече ???? ).
 
Първата ни спирка бе НИМ, където екскурзоводът ни, по предварителна уговорка, трябваше да поеме 22 ученици и 4 учители в определен час, но тя ни чакаше и по-рано.
Така поехме по дългата обиколка из залите на музея, започвайки от експозицията на Боян Радев - най-големия дарител на безценни артефакти от древността и Средновековието. Видяхме и неговите олимпийски грамоти и медали.
След това - като на филм - преминахме от Праисторията, през Античността и през Средновековието, през Възраждането и новото време на Третото българско царство.
Видяхме всичко, за което учим - украшенията на бронзовата епоха, съкровищата на Варненския некропол и Панагюрското съкровище, буквите на Кирил и Методий, златния пръстен-печат на цар Калоян, книгите на Възраждането и оръжията на Освобождението, порцеланът на цар Борис III и още много, много, и много история се отрази в жадните детски очи.
Минахме и през къта на българската експедиция в Антарктида и разгледахме на географската карта форми и релефи с български имена, дадени от изследователите при откриването им.
 
После отидохме до Боянската църква, за да разберем, че тя не само на три пъти е строена, а и стенописите в нея са на три пласта. Да научим как севастократор Калоян и севастократорица Десислава са изографисани наравно с тогавашния български цар Константин Тих и царица Ирина - с червени обувки, символ на царската власт.
Разбира се, не пропуснахме да си купим за спомен задължителните сувенири, картички и магнити, както и да похапнем вкусно след дългите обиколки из необятната българска история.
Прекрасен ден с много нови и различно поднесени знания в задружната атмосфера на ученическо пътуване и сплотен колектив.
В кратката, но пълноценна екскурзия, организирана от г-жа Снежана Митова, за учениците се погрижиха също и г-жа Евгения Вутова, г-жа Ивка Геризова и г-жа Мария Лазарова.